Angst voor de tandarts: vanaf nu verleden tijd

Veel mensen gaan met zwetende handjes en klotsende oksels naar de halfjaarlijkse tandartscontroles. Deze angst ontstaat meestal door een negatieve ervaring uit het verleden of doordat we de horrorverhalen van anderen niet uit onze gedachten kunnen krijgen. Om ervoor te zorgen dat u de volgende keer met een gerust hart in de tandartsstoel ligt, hebben wij een aantal tips verzameld.

Maak een kennismakingsafspraak

Het eerste bezoek aan de tandarts is extra spannend, omdat u de tandarts nog niet kent. Spreek daarom af dat er tijdens het eerste tandartsbezoek geen behandelingen worden gedaan, maar dat er alleen een controle wordt uitgevoerd. Op deze manier heeft u rust, kunt u de tandarts leren kennen en weet u van te voren zeker dat er niks gaat gebeuren waar u angstig voor bent. Bij Tandartspraktijk WIT is de eerste afspraak altijd een afspraak, om kennis te maken en om de tandarts een beeld te geven van uw gebit.

Tevens kunt u tijdens een eerste gesprek aangeven dat u last heeft van tandartsangst, waardoor de tandarts hier rekening mee kan houden en hier op in kan spelen. Geef aan dat u het prettig vindt dat u weet wat er gebeurt tijdens de behandeling. Ook zouden jullie een bepaald seintje af kunnen spreken, waardoor duidelijk wordt dat het u allemaal even te veel is. Zodra de tandarts dit seintje ziet, zal hij direct stoppen.

De eerste behandeling

Tijdens het kennismakingsgesprek heeft u samen met de tandarts al het één en ander afgesproken betreft de behandeling. Als u nog steeds nerveus bent voor het tandartsbezoek kunt u voorafgaand ademhalingsoefeningen doen. Haal bijvoorbeeld diep adem door uw neus en blaas door uw mond weer uit. Deze oefening kunt u toepassen wanneer u het idee heeft dat de zenuwen de overhand gaan nemen.

Helpen de oefeningen niet, maar wordt u rustig van muziek? Doe tijdens de behandeling oordoppen in en luister naar uw lievelingsnummers. Daarnaast is het handig dat er iemand met u mee gaat naar het tandartsbezoek. Als het dan echt niet meer gaat, heeft u altijd iemand waar u op terug kunt vallen en bij wie u uw hart bij kunt luchten.

Plan wat leuks na de tandartsafspraak

Voor mensen met angst is het een flinke stap om überhaupt naar de tandarts te gaan. Om het allemaal wat minder zwaar te maken, kunt u daarna wat leuks plannen zodat u iets heeft om naar uit te kijken. Hierdoor zal het tandartsbezoek dan niet de stempel drukken op uw hele dag.

Ga, ondanks uw angst, ieder half jaar naar de tandarts

Mensen die bang zijn voor de tandarts stellen de controles gemakkelijker uit, maar beseffen niet dat mogelijke gebitsproblemen alleen maar erger worden en de bijbehorende behandelingen daarom ook. Ga daarom regelmatig naar de tandarts en zorg er hiermee voor dat uw tanden en tandvlees gezond blijven. Maak direct een kennismakingsafspraak bij tandartspraktijk Wit door te bellen naar 020 330 4260.

Tandartspraktijk WIT

Rokin 120A
1012 LC Amsterdam
Telefoonnummer: 020 – 330 42 60
email: witrokin@outlook.com

Telefonische bereikbaarheid

maandag: 08:30 - 17:00
dinsdag: 08:30 - 17:00
woensdag: 08:30 - 17:00
donderdag: 08:30 - 17:00
vrijdag: 08:30 - 17:00
zaterdag: 10:00 - 17:00
zondag: gesloten