Het is belangrijk om geregeld aandacht te besteden aan het gebit. Toch is niet alles te voorkomen en zit een ongeluk in een klein hoekje. Gelukkig biedt de zorgverzekering uitkomst. Maar wat vergoedt deze nu eigenlijk? En zijn de vergoedingen voor volwassenen hetzelfde als voor kinderen? Dit artikel vertelt u meer over tandheelkundige zorg en orthodontie.

Tandheelkunde en de vergoeding van de zorgverzekering
Voor kinderen tot 18 jaar en volwassenen met een geestelijke, lichamelijke of tandheelkundige afwijking worden de kosten voor tandheelkunde vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Uitzondering hierop zijn de kosten voor het plaatsen van kronen, bruggen en voor orthodontie.  Heeft  u een kunstgebit nodig? Dit wordt voor 75 procent vergoed.

Voor mensen met een aangeboren afwijking geldt dat een deel van de kosten wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Een voorbeeld van aangeboren afwijking is een hazenlip. Ook mensen met een handicap komen in aanmerking voor een vergoeding. Dit wordt bijzondere tandheelkundige zorg genoemd . Indien u hiervoor in aanmerking komt, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Informeer bij uw tandarts of zorgverzekeraar voor meer informatie.

Tandheelkundige zorg en het eigen risico

Voor de tandheelkundige zorg die wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering geldt een eigen risico. Dit betekent dat u het eerste deel van de gemaakte kosten zelf moet betalen. Pas als u het eigen risico ‘vol’ heeft gemaakt, krijgt u een vergoeding van uw zorgverzekering. Voor mensen onder de 18 jaar geldt geen eigen risico.

In sommige gevallen geldt een eigen bijdrage, bijvoorbeeld als u een kunstgebit nodig heeft. Dit houdt in dat u een deel van het bedrag voor de behandeling zelf betaalt. Het bedrag dat overblijft na uw betaling wordt vergoedt.

Wel of geen aanvullende verzekering
Mensen die ouder zijn dan 18 jaar en niet kampen met een lichamelijke, geestelijke of tandheelkundige beperking kunnen overwegen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit is vooral een goed idee als er jaarlijks veel tandartskosten worden gemaakt. Een aanvullende verzekering of tandartsverzekering kan de behandelingen en kosten dan vergoeden. Bij een aanvullende tandartsverzekering geldt geen eigen risico en ook geen eigen bijdrage. Lees wel altijd goed de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering goed door. Zo komt u niet voor onaangename verassingen te staan.

Orthodontie en de vergoeding van de zorgverzekering – vanaf 18 jaar
De kosten voor orthodontie kunnen enorm hoog oplopen. Daarom is het belangrijk om hier een goede dekking voor te hebben. In de meeste gevallen wordt orthodontie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dit wordt alleen vergoed als u een ernstige ontwikkel- of groeistoornis in uw mond, gebit of kaak heeft. U kunt hiervoor wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Dit is in de meeste gevallen goedkoper dan de behandelingen van de orthodontist zelf te betalen.

Orthodontie en de vergoeding van de zorgverzekering – tot 18 jaar
In de meeste gevallen wordt orthodontie tot 18 jaar niet vergoed vanuit de basisverzekering. Het wordt enkel vergoed als een kind tot 18 jaar behandelingen nodig heeft bij zeer ernstige ontwikkelings- of groeistoornissen in de mond, kaak of gebit. Indien u zelf uitgebreid aanvullend verzekerd bent, kunt u bij sommige zorgverzekeraars de othodonthistische behandelingen voor uw kind tot 18 jaar meeverzekeren. Wilt u weten of dit ook voor uw situatie mogelijk is? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Bron: UnitedConsumers

Tandartspraktijk WIT

Rokin 120A
1012 LC Amsterdam
Telefoonnummer: 020 – 330 42 60
email: info@wit.nl

Telefonische bereikbaarheid

maandag: 08:30 - 17:00
dinsdag: 08:30 - 17:00
woensdag: 08:30 - 17:00
donderdag: 08:30 - 17:00
vrijdag: 08:30 - 17:00
zaterdag: 10:00 - 17:00
zondag: gesloten