Dat u voor een goede mondverzorging tweemaal per dag uw tanden moet poetsen, is algemeen bekend. Door goed te poetsen verwijdert u tandplak, waardoor de kans op gaatjes kleiner wordt. Maar wist u dat alleen uw tanden poetsen vaak niet genoeg is om uw gebit gezond te houden?

Hoe nauwkeurig u uw tanden ook poetst: het blijft onmogelijk om de ruimtes tussen uw tanden en kiezen goed schoon te maken met alleen een tandenborstel. Tussen deze ruimtes hoopt tandplak zich op, wat gaatjes en tandvleesontstekingen veroorzaakt. Wanneer u te lang rondloopt met deze gaatjes en ontstekingen heeft dit schadelijke gevolgen voor uw gebit. Tanden en kiezen kunnen uiteindelijk zelfs los gaan staan en uit uw mond vallen. Gelukkig bestaan er flosdraad, tandenstokers en ragers, waarmee u de ruimte tussen uw tanden kunt schoonmaken.

Flosdraad voor smalle ruimtes tussen de tanden

Flosdraad is dé oplossing om de smalle ruimtes in uw gebit schoon te houden. Het gebruik van flosdraad is heel eenvoudig: u neemt een stuk flosdraad van ongeveer 35 centimeter en wikkelt de uiteinden van het draad losjes om beide middelvingers. Vervolgens spant u een stukje draad van vijf centimeter tussen uw duimen en wijsvingers. Dit stukje houdt u gespannen en beweegt u tussen twee tanden heen en weer om tandplak te verwijderen.

Perfect voor tussendoor; de tandenstoker

Wanneer u iets meer ruimte heeft tussen uw tanden of kiezen, biedt een tandenstoker uitkomst. Een tandenstoker is ook ideaal om na het eten te gebruiken. Maak de stoker voor gebruik vochtig om splinters te voorkomen. U gebruikt de tandenstoker loodrecht op de tanden met de platte kant richting het tandvlees. Vervolgens steekt u hem tussen uw tanden totdat hij vastloopt. Beweeg de tandenstoker daarna een paar keer heen en weer om tandplak en eventuele etensresten te verwijderen. Kunt u niet goed bij de achterste kiezen komen? Sluit uw mond dan een beetje om wat meer ruimte te creëren tussen het gebit en uw wang.

Het ragertje: een nauwkeurige mini-borstel

Wanneer u veel ruimte heeft tussen uw tanden, kunt u het beste gebruik maken van een rager. Pak de rager vast bij het handvat en beweeg het borsteltje voorzichtig heen en weer tussen de tanden en kiezen. Ook hierbij is het handig om de mond een beetje te sluiten om de achterste tanden en kiezen te bereiken.

Natuurlijk is het gebruik van flossdraad, tandenstokers en ragertjes geen vervanging van het tandenpoetsen. Het is daarentegen wel een belangrijke aanvulling van uw dagelijkse mondverzorging. Reinig uw tanden altijd eerst met flossdraad, een tandenstoker of rager en poets daarna uw tanden. Op deze manier kunnen de actieve stoffen in de tandpasta ook de ruimtes tussen het gebit schoonmaken.

Neem contact op met tandartspraktijk Wit

Wilt u meer weten over een goede mondverzorging? Neem voor meer informatie of handige tips contact op met één van onze mondhygiënisten via 020 330 4260. U kunt ook een e-mail sturen naar info@tandartspraktijkwit.nl

Tandartspraktijk WIT

Rokin 120A
1012 LC Amsterdam
Telefoonnummer: 020 – 330 42 60
email: info@wit.nl

Telefonische bereikbaarheid

maandag: 08:30 - 17:00
dinsdag: 08:30 - 17:00
woensdag: 08:30 - 17:00
donderdag: 08:30 - 17:00
vrijdag: 08:30 - 17:00
zaterdag: 10:00 - 17:00
zondag: gesloten