Hoe herken je tanderosie?

Tanderosie zorgt ervoor dat het glazuur van uw tanden verdwijnt zonder dat u dit door heeft. Omdat tanderosie pas zichtbaar wordt in een vergevorderd stadium, is het lastig te bestrijden. In dit geval is het beter om te voorkomen dan te genezen. Hiervoor moet u echter wel weten hoe tanderosie ontstaat en te herkennen valt.

Bepaalde zuren uit ons eten en drinken zorgen ervoor dat het tandglazuur verzwakt wordt en uiteindelijk zelfs oplost. Na het contact met deze zuren heeft het tandglazuur minstens een uur nodig om zich te herstellen. Doordat ons consumptiepatroon verandert en we vaker op een dag eten en drinken, heeft het glazuur niet of nauwelijks de kans om weer sterk te worden. Op lange termijn zorgt dit ervoor dat het glazuur volledig verdwijnt, waardoor de tandwortel volledig bloot komt te liggen. Tanden kunnen hierdoor gedeeltelijk of zelfs volledig afslijten. Tandglazuur dat verdwenen is keert niet meer terug. Dit maakt de tanden extra gevoelig voor tanderosie.

De symptomen van tanderosie

Tanderosie is een lastig te herkennen proces en voltrekt zich niet van de ene op de andere dag. Zelfs voor een tandarts is het lastig om beginnende tanderosie te diagnosticeren. Wanneer tanderosie in een vergevorderd stadium verkeert, is het te herkennen aan:

 • Geelbruine plekjes op de tanden
 • Tanden die extra gevoelig zijn voor kou en hitte
 • Putjes in de kiezen
 • De voortanden worden dunner, doorzichtiger en korter
 • Gevoelige tanden tijdens het eten
 • Putjes of uithollingen op de kauwvlakken
 • Vullingen die boven het tandoppervlak uitsteken

De boosdoeners

 • Fris- en sportdranken: drankjes zoals cola, Redbull en AA drink.
 • Vruchtensappen: ondanks het feit dat ze gezond lijken, bevatten ze veel suikers en zijn ze vaak nog zuurder dan fris- en sportdranken.
 • Fruit: zuur fruit, zoals appels, kiwi’s, bramen en bessen.
 • Maagzuur: in het maagzuur zit een zoutzuur, wat in uw mond terecht kan komen door zuurbranden en braken.
 • Medicijnen: bepaalde medicijnen kunnen de productie van speeksel remmen, wat het gebit gevoeliger maakt voor tanderosie.

Tips om tanderosie te voorkomen

Tanderosie is te voorkomen door het gebit niet te veel bloot te stellen aan zuren van buitenaf. Probeer het drinken van sapjes en frisdranken te beperken of eventueel een rietje te gebruiken. Houd ander zuur eten of drinken ook zo kort mogelijk in de mond. Daarnaast is het belangrijk om niet direct na het nuttigen van een maaltijd de tanden te poetsen. Wacht hier minstens een half uur mee, zodat het glazuur de kans krijgt om te herstellen. Gebruik tot slot een zachte tandenborstel voor het poetsen. Dit is minder belastend voor het tandglazuur.

Denkt u dat u last heeft van tanderosie of bent u op zoek naar meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Tandartspraktijk WIT

Rokin 120A
1012 LC Amsterdam
Telefoonnummer: 020 – 330 42 60
email: info@wit.nl

Telefonische bereikbaarheid

maandag: 08:30 - 17:00
dinsdag: 08:30 - 17:00
woensdag: 08:30 - 17:00
donderdag: 08:30 - 17:00
vrijdag: 08:30 - 17:00
zaterdag: 10:00 - 17:00
zondag: gesloten