Ouderen gaan vaak te weinig naar de tandarts

Ouderen in een verpleegtehuis krijgen standaard tandzorg, maar ouderen die thuis wonen gaan vaak te weinig naar de tandarts. Ongeveer 80 procent van deze thuiswonende ouderen heeft een zorgwekkende mondgezondheid. Veel van hen zijn slecht ter been of zien niet het belang van een regelmatige controle van het gebit.

Slechte mobiliteit

Wanneer mensen slecht ter been zijn, is het bezoeken van de tandarts en mondhygiënist een hele uitdaging. Er dient een rolstoel geregeld worden of er moet iemand mee gaan. Als oudere is het lastig om dat elke keer te moeten regelen; ze willen hier niemand mee belasten. Dit zorgt er dan ook voor sommige ouderen het tandartsbezoek liever overslaan.

Te weinig geld

Ouderen met een AOW komen soms lastig rond. Een tandartsverzekering is dan al snel te duur. Zonder verzekering is het voor deze ouderen nog lastiger om hun tandartsbezoek te betalen. De Nederlandse overheid heeft in september daarom bijna een miljard uitgetrokken om de koopkracht van ouderen te vergroten.

Controle van het kunstgebit

Sommige ouderen hebben hun eigen tanden niet meer en dragen een kunstgebit. Het is een fabel dat mensen met een kunstgebit niet meer naar de tandarts hoeven. Naarmate mensen ouder worden slinkt het kaakbot en kunnen protheses de mondslijmvlies beschadigen. Het is belangrijk om naar de tandarts te blijven gaan voor een regelmatige controle.

Effect van medicijngebruik

Veel ouderen kampen met gezondheidsproblemen en gebruiken daarom medicijnen. Dit medicijngebruik heeft in sommige gevallen een nadelig effect op het speeksel op tandvlees. Speeksel beschermt de mond normaal gesproken tegen de zuren in het eten. Door medicijnen kan de effectiviteit hiervan afnemen en krijgt u sneller gaatjes.

Op ouderen letten

Het is belangrijk de mond gezond te houden. De gezondheid van een mond heeft namelijk ook effect op de rest van het lichaam. De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) hoopt daarom dat kinderen van de ouderen op gaan letten of hun ouders wel naar de tandarts gaan.

Het is voor zowel jong als oud belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan, het liefst elk half jaar. Is het voor u of uw ouders tijd voor een tandartsbezoek? Maak dan snel een afspraak of bel 020 330 4260.

Tandartspraktijk WIT

Rokin 120A
1012 LC Amsterdam
Telefoonnummer: 020 – 330 42 60
email: info@wit.nl

Telefonische bereikbaarheid

maandag: 08:30 - 17:00
dinsdag: 08:30 - 17:00
woensdag: 08:30 - 17:00
donderdag: 08:30 - 17:00
vrijdag: 08:30 - 17:00
zaterdag: 10:00 - 17:00
zondag: gesloten