Stap voor stap tandartsangst overwinnen

Angst voor de tandarts komt in Nederland vaak voor: maar liefst vier op de tien Nederlandse volwassenen zegt zenuwachtig of bang te zijn voor een tandartsbezoek. Ruim 800.000 Nederlanders zijn zelfs zó bang dat zij niet meer durven te gaan. Voor een goede mondgezondheid is het echter belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Daarom is het voor deze zeer angstige mensen noodzakelijk dat zij hun tandartsangst overwinnen. Uw tandarts kan u hierbij helpen.

Voor zeer angstige mensen is een behandeling een grote stap. Om deze patiënten stap voor stap meer ontspannen naar de tandarts te laten gaan hebben we een stappenplan opgesteld:

Stap 1: Langsgaan zonder behandeling

De eerste stap bestaat alleen uit het bezoeken van de tandartspraktijk. Hierbij spreekt u nadrukkelijk af dat u nog niet meteen behandeld wordt, maar alleen de praktijk komt bezichtigen en kennis komt maken met de tandarts en de assistent. Hierbij kunt u in een vertrouwde sfeer praten over de bronnen van uw angst en over eventuele eerdere nare ervaringen. Onze tandarts heeft hier ervaring mee en kan u coachen naar een angstvrij tandartsbezoek.

Stap 2: Eerste afspraak

Als u zich meer op uw gemak voelt bij de tandarts, kunt u overgaan tot een eerste afspraak. Tijdens deze afspraak controleert de tandarts uw mondgezondheid, zodat hij u adviezen kan geven over hoe u dit kunt verbeteren. Daarnaast kan hij ook eventuele verdere behandelingen bij u aanbevelen, zoals het vullen van gaatjes.

Stap 3: Eerste tandartsbehandeling

Bij tandartsbehandelingen willen sommige mensen graag precies weten wat er gebeurt of zelf de regie houden over de behandeling. In dit geval kunt u met de tandarts afspreken dat de behandeling (tijdelijk) stopt zodra u uw hand op steekt. U heeft dan de gelegenheid om eventuele vragen te stellen of om een verdoving te vragen.

Als u het wenselijk vindt om mee te kijken tijdens de behandeling, dan kunt u de tandarts om een spiegeltje vragen. Mocht u juist graag afgeleid worden door een muziekje, dan kunt u ook een mp3-speler of telefoon met muziek meebrengen. Via de oordopjes op koptelefoon geniet u dan tijdens de behandeling van een ontspannen muziekje.

Het is belangrijk dat u de behandeling voor uzelf zo ontspannen mogelijk maakt. Maak hier voorafgaand aan de behandeling afspraken over met uw tandarts.

Kom kennismaken

Te lang het tandartsbezoek uitstellen kan ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Het is daarom belangrijk regelmatig langs te gaan. Maak vrijblijvend een afspraak bij Tandartspraktijk WIT en kom kennis maken.

Tandartspraktijk WIT

Rokin 120A
1012 LC Amsterdam
Telefoonnummer: 020 – 330 42 60
email: info@wit.nl

Telefonische bereikbaarheid

maandag: 08:30 - 17:00
dinsdag: 08:30 - 17:00
woensdag: 08:30 - 17:00
donderdag: 08:30 - 17:00
vrijdag: 08:30 - 17:00
zaterdag: 10:00 - 17:00
zondag: gesloten