Veel mensen denken bij tandartsassistentes aan een helpende hand tijdens de behandelingen, maar assistentes doen veel meer. Ze verwelkomen je in de praktijk en hebben erg uiteenlopende taken.

Achter de balie

Als je bij een tandartspraktijk binnenloopt, is de assistente vaak de eerste die je tegenkomt. Ze zit meestal achter een balie waar ze de patiënten vriendelijk groet en telefoontjes aanneemt. Als assistent moet je daarom over goede sociale vaardigheden beschikken. Daarnaast voeren assistentes vaak ook kleine administratieve werkzaamheden uit.

Voorbereiding van de behandeling

Wanneer je aan de beurt bent, kan de tandarts meestal gelijk beginnen. De assistente heeft alle benodigde materialen al voor de tandarts klaargelegd en zo hoeven de patiënten niet lang te wachten. Ook hier speelt de assistent een belangrijke rol, tussen alle behandelingen door zorgt ze dat alle benodigde gereedschappen gereinigd worden. Zo wordt je elke keer weer snel op een hygiënische manier geholpen.

Tijdens de behandeling

Ook tijdens de behandelingen hebben de assistentes een belangrijke functie. Zij zorgen ervoor dat de tandarts geconcentreerd zijn werk kan doen: alle kleine dingen er omheen worden door de assistent gedaan. Daarnaast heeft ze tijdens de behandeling zelf ook bevoegdheden. Assistentes mogen bijvoorbeeld ook:

   • Advies geven over mondhygiëne
   • Gebitsafdrukken nemen
   • Gipsmodellen maken
   • Kleine reparaties uitvoeren aan gebitsprotheses
   • Gebitsprotheses polijsten
   • Röntgenfoto’s nemen (in opdracht van de tandarts)

Erg veelzijdig

Tandartsassistent wordt je dus niet zomaar: het is hard werken. Als assistent ben je continu aan het praten en aan het helpen, maar hierdoor geeft het ook veel voldoening. Aan het eind van de afspraak zie je de patiënten met een gezond gebit vertrekken.

Afspraak maken

Wil je adviezen over mondhygiëne of wil je een afspraak maken met een van onze tandartsen? Bel dan op 020 330 4260 of gebruik onze afspraakpagina.

Tandartspraktijk WIT

Rokin 120A
1012 LC Amsterdam
Telefoonnummer: 020 – 330 42 60
email: info@wit.nl

Telefonische bereikbaarheid

maandag: 08:30 - 17:00
dinsdag: 08:30 - 17:00
woensdag: 08:30 - 17:00
donderdag: 08:30 - 17:00
vrijdag: 08:30 - 17:00
zaterdag: 10:00 - 17:00
zondag: gesloten