Het verschil tussen facings en kronen

Wanneer er een stukje van uw tand of kies is afgebroken, kan de tand worden vervangen door een facing of een kroon. Veel patiënten weten echter niet wat het verschil is tussen deze twee tandvervangers. In dit blog lichten we daarom de belangrijkste verschillen tussen een kroon en een facing uit.

Een porseleinen kapje of een dun plaatje keramiek

Het belangrijkste verschil tussen een kroon en een facing is het feit dat er bij een kroon een porseleinen kapje over de tand wordt heen gezet en bij een facing een dun plaatje keramiek tegen de tand wordt geplaatst. Daarnaast wordt er bij een kroon een deel van de oude tand of kies afgeslepen om het kapje te kunnen plaatsen. Indien nodig slijpt de tandarts ook bij een facing een stukje van de tand af.

Wanneer biedt een kroon uitkomst?

Een kroon is een goede oplossing wanneer uw tand of kies is weggerot of het kan een oplossing bieden bij een kies die verzwakt is en/of overmatig gevuld, dus ter versteviging. Het porseleinen kapje wordt in dit geval gebruikt om de originele vorm en de functie van de tand of kies te herstellen. Tevens kan een kroon geplaatst worden om het gebit te verfraaien. Wanneer bijvoorbeeld één van uw voortanden verkleurd is of scheef staat, kunt u een porseleinen kapje over de tand heen laten zetten om deze oneffenheid weg te werken. Let wel op: een kroon wordt alleen geplaatst als een tand/kies een goed fundament heeft.

Waarvoor is een facing geschikt?

Als u zich stoort aan het speeltje tussen uw tanden of aan uw afgebroken voortand, kunt u uw gebit fraaier maken met een facing. De tandarts plakt het plaatje keramiek op de tand om de vorm of kleur aan te passen. De facing wordt in de meeste gevallen gebruikt als esthetische behandeling voor een stralende witte glimlach.

Overweegt u om uw gebit te verfraaien? Neem voor meer informatie over de esthetische behandelingen contact met ons op. Bel 020 330 4260 of stuur een e-mail naar info@tandartspraktijkwit.nl.

Tandartspraktijk WIT

Rokin 120A
1012 LC Amsterdam
Telefoonnummer: 020 – 330 42 60
email: info@wit.nl

Telefonische bereikbaarheid

maandag: 08:30 - 17:00
dinsdag: 08:30 - 17:00
woensdag: 08:30 - 17:00
donderdag: 08:30 - 17:00
vrijdag: 08:30 - 17:00
zaterdag: 10:00 - 17:00
zondag: gesloten