Mondhygiënist Amsterdam

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor de gezondheid van uw tanden en tandvlees, maar ook voor uw algemene gezondheid. Behoud uw gezonde gebit en voorkom mondproblemen door regelmatig een mondhygiënist te bezoeken.

 • Vakbekwame tandheelkundige specialisten: meer dan 10 jaar ervaring
 • Preventie van mondproblemen
 • Uitstekende tandheelkundige zorg met persoonlijke aandacht
 • Persoonlijk behandelplan

Veel tandheelkundige problemen kunnen voorkomen worden door een goede mondhygiëne. We raden u dan ook aan om tweemaal per jaar een bezoek te brengen aan de mondhygiënist. Maak een afspraak met de mondhygiëniste van Tandartspraktijk WIT in Amsterdam.

Direct online afspraak maken Bel: 020 330 4260

Inschrijven als nieuwe patient

Preventie van gebitsproblemen

De mondhygiënist is een specialist op het gebied van preventieve mondzorg en richt zich op het voorkomen en behandelen van gebitsproblemen. Om problemen aan uw gebit te voorkomen, adviseren we u om twee keer per jaar een gecombineerde afspraak in te plannen met de tandarts en de mondhygiëniste. De tandarts controleert op gebitsproblemen en de mondhygiëniste voert een grondige gebitsreiniging uit en verwijdert plak, tandsteen en aanslag. Daarnaast voorzien onze specialisten u van advies voor de juiste verzorging van uw tanden en tandvlees.

Wanneer gaat u naar de mondhygiëniste?

Vaak verwijst de tandarts u door, maar u mag ook zelf beslissen om naar de mondhygiënist te gaan. U heeft geen verwijzing van de tandarts nodig. Het is verstandig om een mondhygiëniste te bezoeken wanneer u last heeft van de volgende problemen:

 • Bloedend of ontstoken tandvlees
 • Gevoeligheid voor gaatjes
 • Tandsteen of aanslag op uw tanden
 • Slechte adem of een vieze smaak in uw mond
 • Terugtrekkend tandvlees of gevoelige tandhalzen
 • Tanden of kiezen die los gaan zitten

Bloedend of ontstoken tandvlees

Gezond tandvlees bloedt niet, is lichtroze van kleur en ligt strak om de tanden. Door opgehoopte tandplak kan tandvlees echter gaan ontsteken, waardoor het bij aanraking of tijdens het poetsen gaat bloeden. Vaak gaat dit gepaard met roodheid, pijn en zwelling. De mondhygiëniste verwijdert de tandplak om het ontstoken tandvlees te verhelpen.

Gevoeligheid voor gaatjes

Heeft u regelmatig last van gaatjes? Laat een mondhygiënist naar uw gebit kijken om te achterhalen wat het probleem is en hoe dit verholpen kan worden.

Tandsteen of aanslag

Om tandvleesproblemen te voorkomen, is het van groot belang om bij tandsteen of aanslag op tijd een afspraak in te plannen bij de mondhygiënist.

Vieze smaak of slechte adem

Een vieze smaak of slechte adem kan veroorzaakt worden door een gebitsprobleem. Heeft u hier regelmatig last van? Breng dan een bezoek aan onze praktijk.

Terugtrekkend tandvlees of gevoelige tandhalzen

Ervaart u pijn bij het eten of drinken van warme of juist koude producten? Blootliggende tandhalzen kunnen hiervan het probleem zijn. Wanneer het tandvlees zich terugtrekt, komen de hals en de wortel bloot te liggen. Uw tand of kies is hierdoor erg gevoelig voor invloeden die warm, koud, zoet en zuur zijn.

Loszittende tanden of kiezen

Bij loszittende tanden of kiezen is het zeer belangrijk op tijd langs een mondhygiënist te gaan. Hij kan achterhalen wat de oorzaak is om te voorkomen dat er meer tanden of kiezen gaan loszitten.

Direct online afspraak maken Bel: 020 330 4260

Inschrijven als nieuwe patient

Behandeling bij de mondhygiënist

Wanneer u een behandeling ondergaat bij onze mondhygiëniste, starten we de behandeling met het meten van een DPSI-score (Dutch Periodontal Screening Index). Hierbij meten we de ruimte tussen uw tanden en tandvlees. Op basis van deze meting geven we uw gebit een score tussen de 0 en 4. Aan de hand van deze score stellen we de juiste behandeling vast.

DPSI Omschrijving
0 Uw tandvlees is gezond: het is roze van kleur, bloedt niet en ligt strak om de tandhals.
1 Tijdens de meting bloedt uw tandvlees. Het is oppervlakkig ontstoken: u heeft last van gingivitis.*
2 U heeft naast gingivitis ook tandsteen.
3- U heeft last van beginnende parodontitis.*
3+ U heeft last van gevorderde parodontitis: er is sprake van botafbraak en de tandwortels liggen deels bloot.
4 De parodontitis breidt zich uit richting de wortelpunt. Door botverlies kunt u tanden en kiezen verliezen.

* We spreken van gingivitis wanneer er door tandplak een ontsteking is ontstaan aan de rand van het tandvlees. Breidt deze ontsteking zich vervolgens verder uit naar het kaakbot, dan is er sprake van parodontitis.

Toen ik regelmatig gaatjes kreeg verwees de tandarts me door naar de mondhygiënist. Ik ga nu elk jaar en heb helemaal geen last meer van gaatjes.

Wat doet een mondhygiënist?

De mondhygiëniste richt zich ten eerste op de preventie van mondproblemen en ten tweede op de behandeling van aandoeningen aan het gebit en tandvlees. Wat hij precies voor u doet en hoe lang de behandeling duurt, is afhankelijk van de conditie van uw gebit. De mondhygiënist voert een mondonderzoek uit en stelt aan de hand van uw gebit een behandelplan op om problemen te voorkomen of verhelpen. Hij bespreekt met u welke behandelingen nodig zijn en wanneer deze worden uitgevoerd. Voorbeelden van de taken van een mondhygiëniste zijn:

 • Een mondonderzoek uitvoeren
 • Röntgenfoto’s of gebitsafdrukken maken
 • Voorlichting geven over het ontstaan van gaatjes, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsmiddelen op het gebit
 • Voorlichting geven over de verzorging van uw gebit
 • Een volledige gebitsreiniging uitvoeren en plak, tandsteen en aanslag verwijderen
 • Fluoride aanbrengen voor gebitsbescherming
 • Vullingen, tanden en kiezen polijsten
 • Een laklaag aanbrengen op tanden en kiezen (sealen)

Tarieven voor mondhygiëne

Bekijk onderstaand overzicht met tarieven van veelvoorkomende behandelingen bij onze mondhygiëniste. Voor een volledig overzicht verwijzen we u naar de tarievenlijst die is vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

M01 Preventieve voorlichting en/of instructie, per 5 min € 12,39
M03 Gebitsreiniging, per 5 min € 12,39
M05 Bijslijpen en/of behandelen melkelement € 24,87
M10 Fluoridebehandeling vanaf € 27,63
T22 Grondig reinigen wortel, standaard € 22,10
T11 Onderzoek van het tandvlees met pocketstatus € 146,43
T12 Onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus € 160,25

Direct online afspraak maken Bel: 020 330 4260

Inschrijven als nieuwe patient

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Mondhygiëne wordt vergoed vanuit de basisverzekering voor personen tot 18 jaar. Bent u 18 jaar of ouder, dan wordt mondhygiëne meestal wel vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie over de voorwaarden en hoogte van de vergoeding. Na uw afspraak ontvangt u een factuur die u bij uw zorgverzekeraar kunt indienen.

Via de huisarts kwam ik bij de mondhygiënist terecht in verband met een tandvleesaandoening. Na een paar afspraken was de pijn volledig verholpen!

Tips om uw mond gezond te houden

Het is belangrijk dat u zelf uw mond gezond houdt om problemen aan uw gebit te voorkomen. Door onder andere uw tanden goed schoon te maken en rekening te houden met de schadelijke effecten van bepaalde voedingsmiddelen, kunt u uw gebit gezond houden en gaatjes voorkomen. De onderstaande tips helpen u uw mond in een goede conditie te houden.

 • Eet evenwichtige en gevarieerde voeding
 • Beperk het gebruik van suikers
 • Gun uw tanden een rustpauze na een suikerhoudende maaltijd of drank
 • Eet bij voorkeur volkorenproducten en zuivelproducten zonder toegevoegde suikers
 • Drink voldoende (bij voorkeur water)
 • Vermijd het frequente gebruik van zure voedingsmiddelen
 • Poets 2 keer per dag 2 minuten uw tanden
 • Breng regelmatig een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist, bij voorkeur tweemaal per jaar

Veelgestelde vragen over mondhygiëne

Wordt een behandeling bij de mondhygiënist door mijn verzekering vergoed?

Een behandeling door een mondhygiënist wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer u een aanvullende tandartsverzekering heeft, worden de kosten of een deel van de kosten van een mondhygiënische behandeling vaak wel vergoed. Voor kinderen tot 18 jaar wordt een behandeling bij de mondhygiëniste altijd vergoed. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie over de voorwaarden, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Waarom ga ik naar de mondhygiënist?

Het is belangrijk om uw tanden en tandvlees gezond te houden om gebitsproblemen te voorkomen. Bezoek daarom tweemaal per jaar een mondhygiënist. Ook is een bezoek aan de mondhygiënist aan te raden wanneer u klachten ervaart aan uw tanden, tandvlees of kiezen. Naast het voorkomen van tandheelkundige problemen, is een mondhygiënist ook gespecialiseerd in het behandelen van gebitsproblemen.

Heb ik een verwijzing van mijn tandarts nodig voor een afspraak bij de mondhygiënist?

Nee, u heeft geen doorverwijzing nodig van uw tandarts. U kunt ook zelf een afspraak maken bij de mondhygiënist.

Doet een behandeling bij de mondhygiënist pijn?

Een behandeling bij de mondhygiënist kan als gevoelig ervaren worden. U kunt daarom kiezen voor een verdoving. Onze mondhygiëniste bespreekt altijd voorafgaand aan de behandeling met u wat er gaat gebeuren en wat uw wensen zijn.

Zijn er extra risico’s op aandoeningen in de mond?

Mensen met diabetes of hart- en vaatziekten zijn gevoeliger voor tandvleesontstekingen die vervolgens weer invloed hebben op de rest van het lichaam. Zwangere vrouwen met een ernstige tandvleesontsteking lopen het risico een vroeggeboorte te krijgen, dus is het van belang dit goed in de gaten te houden. Problemen in de mond hebben invloed op het gehele lichaam. Wanneer u mondproblemen heeft, is eten pijnlijk of vervelend en krijgt u dus minder voedingsstoffen binnen. Dit is vooral riskant bij kwetsbare bevolkingsgroepen als ouderen, zieken en jonge kinderen.

Afspraak maken bij de mondhygiënist in Amsterdam

Maak direct online of telefonisch een afspraak bij de mondhygiëniste van Tandartspraktijk WIT in Amsterdam. Bent u een nieuwe patiënt? Meld u aan via onderstaande button of neem telefonisch contact met ons op.

Direct online afspraak maken Bel: 020 330 4260

Inschrijven als nieuwe patient

Tandartspraktijk WIT

Rokin 120A
1012 LC Amsterdam
Telefoonnummer: 020 – 330 42 60
email: witrokin@outlook.com

Telefonische bereikbaarheid

maandag: 08:30 - 17:00
dinsdag: 08:30 - 17:00
woensdag: 08:30 - 17:00
donderdag: 08:30 - 17:00
vrijdag: 08:30 - 17:00
zaterdag: 10:00 - 17:00
zondag: gesloten