Wortelkanaalbehandeling Amsterdam

Bij Tandartspraktijk WIT in Amsterdam kunt u snel terecht voor een pijnloze wortelkanaalbehandeling. Hevige kiespijn wordt vaak veroorzaakt door ontstoken tandweefsel. Door middel van een wortelkanaalbehandeling verwijdert onze ervaren tandarts het ontstoken weefsel, zodat u verlost bent van de pijn.

In onze kleinschalige tandartspraktijk vinden we het van belang om u geheel op uw gemak te stellen.  Met behulp van een persoonlijke aanpak leiden we u zorgvuldig en rustig door de behandeling heen.

 • Pijnloze wortelkanaalbehandeling
 • Zeer ervaren en gespecialiseerde tandarts
 • Modernste technieken
 • Snel geholpen bij acute pijn
 • Eenvoudig online een afspraak maken

Heeft u last van kiespijn? Het is belangrijk om niet te lang door te lopen met uw klachten om een ontsteking rond het wortelpunt te voorkomen. Maak snel een afspraak. In het geval van acute pijn kunt u bellen met de spoedtandarts. U kunt dan dezelfde dag nog terecht.

Tandartspraktijk WIT Amsterdam

Rokin 120A
1012 LC Amsterdam
T. 020 330 4260
E. info@wit.nl

Openingstijden

Maandag: 08:30 – 17:00 uur
Dinsdag: 08:30 – 17:00 uur
Woensdag: 08:30 – 17:00 uur
Donderdag: 08:30 – 17:00 uur
Vrijdag: 08:30 – 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 – 17:00 uur
Zondag: Gesloten

Hoe werkt een wortelkanaalbehandeling?

Ontstoken tandweefsel herstelt niet uit zichzelf, daarom wordt het ontstoken weefsel tijdens een wortelkanaalbehandeling uit het wortelkanaal verwijderd. We doorlopen de volgende stappen:

 1. De tandarts start met het maken van een röntgenfoto om te achterhalen waar de ontsteking zich precies bevindt.
 2. Vervolgens reinigen we uw tand of kies en verdoven we uw mond. U voelt zo niets van de behandeling.
 3. Nadat de verdoving volledig is ingewerkt, maken we de ontstoken tand of kies aan de bovenkant open met een boor. Hierdoor komt het wortelkanaal bloot te liggen.
 4. Na het blootleggen van het wortelkanaal plaatsen we een rubberdam (cofferdam) om de tand te isoleren en droog te houden.
 5. Nu kunnen we starten met het verwijderen van het ontstoken en dode weefsel.
 6. Om er vervolgens zeker van te zijn dat alle bacteriën uit het wortelkanaal verwijderd zijn, verbreden we het kanaal en spoelen we het uitgebreid na met een desinfecterende vloeistof.
 7. De holte die achterblijft wordt opgevuld met rubberen stiftjes, waarna we de tand of kies vullen met een kroon of vulling om eventuele herinfectie te voorkomen.

“Ik zag van tevoren erg op tegen de behandeling. Zoveel enge verhalen gehoord over een wortelkanaalbehandeling. Achteraf is het mij tot mijn grote verbazing erg meegevallen. De tandarts stelde mij op mijn gemak en vertelde stap voor stap wat er ging gebeuren. Mijn pijnklachten zijn verdwenen!” – Nathalie Pieters, Amsterdam

Klachten

Wanneer uw tandweefsel ontstoken is, heeft u  last van diverse klachten. Het begint vaak met pijn bij het eten en drinken van warme of koude voedingsmiddelen. Vervolgens krijgt u spontane pijn in uw tand of kies en ervaart u pijn tijdens het kauwen of bijten. In dit stadium zwelt uw tandvlees op en wordt het rood. De pijn kan vervolgens gaan uitstralen naar uw kaak, oor, slaapstreek of andere tanden of kiezen. Om verdere ontstekingen te voorkomen, is het van belang tijdig een bezoek te brengen aan de tandarts. Neem contact met ons op wanneer u een of meerdere symptomen herkent.

Pijn bij een wortelkanaalbehandeling

Veel patiënten zijn huiverig om een wortelkanaalbehandeling te ondergaan. Het is helemaal niet nodig dat er enge verhalen worden verteld. Vergeleken met vroeger is een wortelkanaalbehandeling helemaal niet meer pijnlijk. U wordt namelijk altijd goed verdoofd voordat we starten met de behandeling. Mocht uw ontstoken zenuw niet gelijk reageren op de verdoving, dan geven we wat extra verdoving. We zullen u gedurende de behandeling zorgvuldig begeleiden en informeren of u geen pijn ervaart.

Napijn

Na een wortelkanaalbehandeling is het gebruikelijk dat u last heeft van napijn gedurende vijf tot zeven dagen. Het ontsmettingsmiddel dat door het kanaal heen spoelt om de bacteriën te vernietigen, veroorzaakt deze pijn. We adviseren u de pijn te onderdrukken met een pijnstiller. Indien de ontsteking niet geneest of de pijnklachten niet overgaan, dient u contact met ons op te nemen via 020 330 4260. In sommige gevallen is een tweede behandeling nodig om uw klachten te verhelpen.

Een herbehandeling

In enkele gevallen moet u een tweede wortelkanaalbehandeling ondergaan. Een herbehandeling is nodig wanneer de bacteriën na een eerste behandeling nog aanwezig zijn en u dus nog steeds klachten ervaart. Tijdens een herbehandeling reinigen en vullen we de wortelkanalen opnieuw. Ook van deze behandeling voelt u niks, omdat uw mond eerst verdoofd wordt.

“Dankzij de expertise en rustige begeleiding van Tandartsenpraktijk WIT viel de wortelkanaalbehandeling mij alles mee. Bedankt voor de prettige en persoonlijke begeleiding. En natuurlijk voor het feit dat mijn pijnklachten weg zijn!” – Jip Dijkstra, Zaandam

Kosten wortelkanaalbehandeling

De tarieven voor een wortelkanaalbehandeling zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Hieronder ziet u de prijzen voor een wortelkanaalbehandeling. Hoeveel uw behandeling exact gaat kosten, is afhankelijk van het aantal kanalen dat we moeten behandelen. De tandarts informeert u hierover.

Verdoving en narcosebehandeling

A15 Oppervlakteverdoving € 7,18
A10 Geleidings-, infiltratie- en/of intraligamentaire verdoving € 13,81
A20 Lichte narcose Kostprijs

Vullingen

V50 Droogleggen van elementen door middel van een rubberen lapje (rubberdam) € 11,05
V70 Parapulpaire stift € 11,05
V80 Wortelkanaalstift € 19,34
V85 Elke volgende wortelkanaalstift in hetzelfde element € 8,29
V93 Drievlaksvulling composiet € 69,07

Consultatie en diagnostiek

E01 Wortelkanaalbehandeling consult € 21,00
E02 Uitgebreid wortelkanaalbehandeling consult € 38,68

Wortelkanaalbehandeling

E04 Toeslag voor kosten bij gebruik van roterende nikkel-titanium instrumenten € 46,02
E13 Wortelkanaalbehandeling per element met 1 kanaal € 99,46
E14 Wortelkanaalbehandeling per element met 2 kanalen € 143,67
E16 Wortelkanaalbehandeling per element met 3 kanalen € 187,87
E17 Wortelkanaalbehandeling per element met 4 of meer kanalen € 232,08
E85 Elektronische lengtebepaling € 13,81

Kronen en bruggen

R31 Opbouw plastisch materiaal € 55,26

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Patiënten die jonger dan 18 jaar zijn, krijgen een wortelkanaalbehandeling volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Bent u 18 jaar of ouder, dan dient u een aanvullende verzekering te hebben om de kosten van een wortelkanaalbehandeling vergoed te krijgen. Dit kan gaan om een volledige vergoeding of een percentage van de behandelkosten. Neem van tevoren contact op met uw zorgverzekeraar, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

“Veel verhalen had ik gehoord over een wortelkanaalbehandeling en daar moest ik… Vol zenuwen ging ik de behandeling in. Toen de eerste verdoving niet gelijk pakte, sloeg de schrik toe. Gelukkig was een extra verdoving geen probleem. De tandarts nam alle tijd en het begeleidingsproces was heel fijn!” – Jolanda Pieters, Amsterdam

Veelgestelde vragen over een wortelkanaalbehandeling

Wat is het verschil tussen een zenuwbehandeling en een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling en een zenuwbehandeling zijn twee verschillende benamingen voor dezelfde tandheelkundige ingreep: het verwijderen van ontstoken weefsel uit het wortelkanaal.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

De behandeling vindt altijd plaats onder verdoving. Indien u na de verdoving nog pijn ervaart, geven we wat extra verdoving. Voor de verschrikkelijke verhalen die vaak rondgaan over een wortelkanaalbehandeling hoeft u dus ook niet bang te zijn.

Hoelang duurt een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling neemt ongeveer tussen de 30 minuten en 2 uur in beslag, afhankelijk van het aantal wortelkanalen dat we moeten behandelen.

Heb ik na de behandeling last van napijn?

Na een wortelkanaalbehandeling kan er napijn optreden. Vaak houdt deze pijn vijf tot zeven dagen aan. Om de pijn te bestrijden mag u gerust pijnstillers nemen. Mocht de pijn niet afnemen of wordt u koortsig, neem dan contact met ons op.

Afspraak maken bij Tandartspraktijk WIT in Amsterdam

Maak direct online een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling of neem telefonisch contact met ons op. We helpen u graag af van uw pijnklachten. Ook kunt u zich online aanmelden als nieuwe patiënt indien u nog niet ingeschreven staat bij onze tandartspraktijk.